Hareketli Gemici Bağları

ANELE BAĞI
anele.gif AMACI: Halatın çimasını bir aneleye veya mapaya bağlamak için kullanılır.

YAPILIŞI:Bağlanacak halatın bağlama payı göz önüne alınarak halatın çıması anelenin üstünden bir volta alındıktan sonra, alttan gelen çımayı gemiden gelen beden üzerine 2 veya 3 mezevolta alarak çımayı beden üzerine adi piyanla piyanlamak suretiyle yapılan gemici bağıdır.

Yukarı

BALIKÇI BAĞI
balikci.gif AMACI:İki halatın çımalarını ve genellikle misinaları bağlamak için kullanılır.

YAPILIŞI: Eşit çaptaki iki halatın/misinanın ucu ters yönde konur. Her iki halatın/misinanın ucu diğerinin bedeni etrafında dödürülerek kendisinin oluşturduğu dairenin içinden uç dışa gelecek şekilde geçirilir. Her iki yönde çekilerek şıkıştırılır.

Yukarı

CAMADAN BAĞI
camadan.gif AMACI: Yelkenleri camadana vurmakta kullanılır. Ayrıca Camadan, aynı çapta iki halatı birleştirmek için de kullanılır. Halatlara yük binince birbirinin krosu içinde sıkışarak kurtulmazlar.

YAPILIŞI:Camadan kamçıları yan yana getirilerek yarım volta alınır.Sağdaki çıma soldaki çımanın altından alınarak yapılan gemici bağıdır.

Yukarı

ÇİFTE KAZIK BAĞI
ciftekazik.gif AMACI: Kazık bağı ile aynı amaçla kullanılır daha güçlü ve güvenli olmasını sağlamak için kullanılır.

YAPILIŞI:Bu bağın yapılışında kazık bağında olduğu gibi ilk üstten alınan volta iki defa alındıktan sonra, alttan gelen çıma ile seren üzerinde çapraz olarak üçüncü bir volta daha alınır. Aynı, çıma uzun bedenin içerisinden sokulmak suretiyle yapılır.

Yukarı

ÇİFTE SANCAK BAĞI
ciftesancak.gif AMACI:Sancak bağı ile aynı amaçla kullanılır daha güçlü ve emniyetlidir.

YAPILIŞI:Bağlanacak iki sancak savlosunun çımalarından bir tanesine sol el ile küçük bir doblin kasa yapılır.Sağ eldeki savlonun çıması kasasının altından geçirilerek doblin kasa üzerinde bir volta atılır.Aynı çımayı üstteki kendi bedeninin altından geçirmek sureti ile bağ yapılmış olur.

Yukarı

DÜLGER BAĞI
dulger.gif AMACI: Halatın çimasını mapaya, aneleye, diğer halatın bedenine, güvertedeki seren ile direklerin ortasına bağlamak için kullanılan bir gemici bağıdır.

YAPILIŞI:Bağlanacak halatın çımasını direk üzerinden bir volta alındıktan sonra, alttan gelen çımayı direk üzerindeki bedenin arkasından, direk veya serenin önündeki bedenin de içinden geçirilerek yapılan gemici bağıdır.

Yukarı

DÜĞÜM
dugum.gif AMACI:Denizcilikte kullanılan bağlara bazen yanlış olarak düğüm denir örneğin ;balıkçı düğümü vs. Düğüm bir bağ formudur

Yukarı

İZBARCO BAĞI
izbarco.gif AMACI: Gemiden sahile verilen halatın çımasına geçici kasa yapmak için kullanılır. Yelken iskotaları ve mandarları bağlamak gibi sayısız yerde işlev görür.

YAPILIŞI:İstenilen kasa büyüklüğü göz önüne alınarak bir kuruz yapılır.Kasa büyüklüğünü teşkil eden doblin yaptıktan sonra çıma, kuruzun altından içeriye geçirilip uzun bedenin altından yukarıya alınarak kuruzun üstünden içeriye doğru kasa doblinin yanına getirilir, beden ve çımaların boşları alınarak bağ tamamlanır ve çıma bedene piyanlanır.

Yukarı

KAZIK BAĞI
kazik.gif AMACI:Bir halatın çimasını puntele, vardavelaya, bir kazığa veya ağaç bedenine, daha kalın bir halatın bedenine, bağlamak için kullanılan bir gemici bağıdır. Çabuk yapılabilen güvenli bir bağdır. Yük bindikçe sıkışır.

YAPILIŞI:Bir halatın bağlama payı ayrıldıktan sonra seren veya direk üzerine üstten bir volta atılır.Alttan gelen çımanın seren üzerindeki bedene çapraz olarak ikinci bir volta da atılır.Üstten gelen çıma uzun bedenin sol tarafından ve çapraz bedenin içerisinden geçirilerek yapılmış olur.

Yukarı

KROPİ BAĞI
kropi.gif AMACI:Iskotaların yada diğer halatların çımasının bir delik veya makaradan çıkmasını önlemek için kullanılan bir gemici bağıdır.

YAPILIŞI:Kamçı tarafındaki çıma bedeninin altından, etrafından bir defa döndürülerek kuruzun içerisinden geçirilmek suretiyle yapılan gemici bağıdır.

Yukarı

MARGARITA BAĞI
margarita.gif AMACI:Halat bedeni üzerindeki çürük, zayıf, kol atmış veya zedelenmiş kısmı by-pass ederek güçlendirmek için kullanılan bir gemici bağıdır.

YAPILIŞI:Zedelenmiş bedenin o kısmı ortada kalmak üzere aynı beden ile sağda ve solda olmak üzere iki doblin yapılır. Sağdaki uzun beden ile sağdaki dobline, soldaki uzun beden ile soldaki dobline birer mezevolta yapılır. Doblin başları uzun beden üzerine piyanlanır veya kavelya geçirilmek suretiyle sıyrılmaları önlenir.

Yukarı

SANCAK BAĞI
sancak.gif AMACI: Bir halatın çımasını diğer bir halatın kasasına veya başka bir halata bağlamak, sancak savlolarını birbirine bağlamak için kullanılır.

YAPILIŞI:Bağlanacak iki sancak savlosunun çımalarından bir tanesine sol el ile küçük bir doblin kasa yapılır.Sağ eldeki savlonun çıması kasasının altından geçirilerek doblin kasa üzerinde bir volta atılır.Aynı çımayı üstteki kendi bedeninin altından geçirmek sureti ile bağ yapılmış olur.

Yukarı